начало » Детски стелки – супинатори

Детски стелки – супинатори

Родители, наблюдавайте детето си – ако забележите, че изтърква обувките неравномерно, че криви крачета, че се оплаква от болки в петите или просто стъпва неправилно, потърсете съвет от ортопед! Много вероятно е да става въпрос за т. нар. „плоско стъпало“. Отчитайки днешната бърза  акселерация на децата, това се случва все по-често.

НАЙ-ЧЕСТО Е ДОСТАТЪЧНО ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КОРИГИРАЩИ СТЕЛКИ-СУПИНАТОРИ,

които поддържат свода и подобряват механиката на ходилото на детското краче, а при необходимост – и ортопедични обувки по индивидуална мярка. Най-добрият вариант е комбинация от ортопедични обувки и допълнително стелки – супинатори за други обувки.

Стелките-супинатори са предназначени за деца, стъпващи навътре /или навън/, с ясно изразено плоскостъпие. 3D-формата им позволява на детското краче да стъпва правилно, а при ходене – да не се изкривява навътре или навън. Най-важната особеност на супинаторите е, че задължително притежават външен и вътрешен страничен ръб – с височина минимум 3 см, който да поддържа ходилото в стабилно изправено състояние. Изработени с антибактериално и антиалергично трислойно покритие, с достатъчно здрав междинeн вътрешен слой, поддържащ детското стъпало, тези стелки са подходящи за всякакъв тип затворени обувки, включително за кецове, маратонки или даже пантофи.

Това е едно от най-ефикасните консервативни средства за справяне с навреме откритото плоскостъпие при децата. Предлагат се в номерация от 22 до 41 номер, но е желателно да се има в предвид, че по-големите номера /от 37 нагоре/ са за деца с по-слаби ходила, тъй като ходилото трябва добре да застане правилно между издадените нагоре външни ръбове и пета, т.е. тези ръбове да не убиват и да създадат рани.

При необходимост е възможно, след нагряване с топъл въздух, да се изправят навън леко горните ръбове, за да не подпират крачето прекалено, но не прекомерно.

Препоръчително е в началото да се носят поне 7 – 10 дни през ден или поне половин ден, за да свикне ходилото с високата част на стелките.

Стелките са леко уголемени като номер, с цел добре уплътняване на обувката, затова е нормално да се закупи един номер по-малък /ако сте сигурно в номерацията, която в последно време е доста заблуждаваща/. При необходимост се консултирайте по телефона със специалист от АРТИКОМ ЕООД на посочените телефони за контакт.

Продукт на немската фирма за ортопедични изделия ХЕМА ГМБХ.