начало » Въпроси » Какво трябва да зная за стелките?

Какво трябва да зная за стелките?

Представените модели, ортопедични стелки са „базови”, т.е. всеки един чифт се изработва съобразно спецификата на ортопедичните проблеми на всеки един пациент.

Те са много подходящи за терапия на при наличието на т.нар. „диабетно стъпало”, термин използван от специалистите лекари – ортопеди, както и от специалисти лекари – ендокринолози. Тези проблеми за типични за болните от диабет, като най-често срещаните здравословни проблеми са – пропаднал надлъжен свод /дюстабан/,Пропаднал напречен свод /по-често при жените/, наличие на трудно зарастващи рани и язви по ходилата. Ползването на такъв тип стелки води до по-добро кръвоснабдяване на ходилата и по-добро аериране, т.е. предотвратяване на нови рани или зачервявания по ходилата – така типично при диабет.Как се постига този ефект с тези стелки ?

На първо място изработката – горната част се изработва от естествена кожа, перфорирана в определени зони. Долната част е изработена от специфична микропореста гума, която позволява свободно аериране.Поставените на определени места – например за надлъжен свод /съобразно спецификата на всеки един пациент/ силиконови подложки са много еластични, но не и мачкаеми след продължителна употреба.

Поддръжка – лесни са поддържане, не е задължително да се залепват в обувките. Могат да се ползват и за друг чифт обувки (препоръчително е да бъдат затворени). Не са подходящи за сандали или обувки с прекалено остри „носове”. При зацапване се почистват лесно с влажна кърпа, не се влияят от външни неприятни миризми.

Изборът при поръчка, и съответно изработка се определя от следното  – на първо място от предписанията от съответният лекар специалист в лекарския протокол- при взимане на поръчка, пациента стъпва в кутия със специфична медицинска пяна, която дава доста точен отпечатък на ходилото на пациента в дълбочина до 4 см – след прегледа на отпечатъка, специалистът взимащ поръчката, определя кой точно „базов модел” ще се използва за изработката на поръчката

Какво трябва да запомним за стелките?

Те са терапия на нашите ходила, те са една превенция срещу възникнали впоследствие други здравословни проблеми – болки в колената, болки в кръстната област. Те са много подходящи за хора, които постоянно са в движение или работят предимно прави.