начало » Въпроси » Какво трябва да зная за обувките

Какво трябва да зная за обувките

Представените тук модели обувки са „мостри”, т.е. това са обувки изработени в една и съща номерация, на еднотипни ортопедични калъпи, без да се правят корекции по тях. За поръчката на всеки отделен пациент, моделът се изработва съобразно спецификата на ортопедичните проблеми на всеки един пациент – изкривявания в областта на пръстите /възкачени пръсти/, болезнени пръсти, деформации в ходилото,  липсващи пръсти, скъсявания на някой от крайниците или друго.Пред доста от вас възниква въпроса – дали да си купим готови ортопедични обувки по номерация /предлагат се такива на пазара вече/ или да си направим по поръчка.

Отговорите са няколко – на първо място е нормално да се консултираме с лекар-специалист – ортопед, ендрокринолог или друг  – „конфекционните” ортопедични обувки не винаги могат да удовлетворят всеки един специфичен проблем, при тях повече е заложено на „анатомичната” стелка вътре-  вида на използваните „готови” ходила е различен при различните производители, освен това те са стриктно по стандартна номерация, възможно е да не ви паснат в случаи, когато двете ви ходила са реално различни на дължина- при обувките по поръчка материала, от които се изработва подметката, е микропореста гума тип „евапрен”, която се формова съобразно мерките на всяко ходило. Тук трябва да се има предвид и това, че това са и настоящите изисквания на Агенцията за Хора с Увреждания – и в двата случая не би трябвало да се тревожим относно качеството на използваните материали – работят се само от естествени кожи- друг момент е, че разходите по покупката им  /цените са същите или малко по-високи от поръчките/ не се поемат от Агенцията за Социално Подпомагане по силата на действащата към момента нормативна уредба.

Често има и следните коментари – „Готовите обувки не се деформират на външен вид толкова, колкото тези по поръчка, а и изглеждат унифицирано”. Тук трябва сами да си отговорим кое е по-важно – как изглежда „готовата” обувка или дали краката ни са обути в удобни и пасващи ни на всеки проблем обувки по поръчка. Най-добре е по възможност преди да пристъпим към която и да е крачка, да сме информирани колкото може повече.

Изборът на модел при поръчка и съответно изработка /или покупка/- на първо място да спазим максимално предписанията от съответният лекар- специалист в ЛКК Протокол- да изслушаме внимателно и се съобразим с препоръките, които ще ни направи специалистът от фирмата, която сме посетили. Желателно е да се има предвид, че всеки един „мострен” модел обувка  не винаги може да пасне естетически на крака ви – например при издути навън и деформирани кокалчета, широки пръсти, подуващи се крака, евентуални рани или мазоли или друго- при положение, че все пак държим единствено на даден модел или пък имаме претенции относно някаква типова номерация, въпреки изричните препоръки на обслужващия ни специалист, трябва да сме достатъчно отговорни след това да приемем изработените ни по наше искане обувки, ако те са изпълнени по нашите изисквания- цветовата гама е съобразно нашите желания, но и съобразно наличните към момента при производителя материали- при първа проба не винаги може да се гарантира на 100 % пасване към крака ви, в такива случаи се взимат нови мерки и се коригират.

Все пак в случая става дума за обувки, а не за ръкавици, които просто да нахлузим, а и понякога и краката ни се деформират междувременно – подувания, оттичания, рани и друго. Какво трябва все пак да знаем  за ортопедични обувки по поръчка ?Те са за удобство и терапия на нашите ходила, те са една превенция срещу допълнителни усложнения по различни здравословни проблеми – деформации на пръстите, рани, болки в петите, болки в колената, болки в кръстната облас и друго. Те са изработени, за да дадат удобство на краката ни, те не са предназначени за груб физически труд – за тази цел се предлагат достатъчно такива изделия на пазара на доста по-достъпни цени. Не на последно място е желателно да ценим, и уважаваме усилията, които се полагат за нас от специалистите в такива фирми, тъй като това са основните техни задължения и отговорности.